Naturoplevelse
Til dig der kan lide at undersøge, opleve og iagttage, har jeg her samlet lidt skriv med ideer og tips til færden i naturen. Formålet er med henblik på både små og større natur- turoplevelser.
Rent praktisk og til at starte med.
Sørg for at have det rigtige tøj på til årstiden… og vejret.
Selvfølgelig er det ikke ret behageligt eller rart, når ens tøj ikke er varmt nok, eller regnjakken blev derhjemme når man er ude på eventyr, og der alligevel kom en stor byge.
Er det koldt i vejret er det altid rart med en varm trøje i tasken. Så… ordentlig og nok beklædning.
Tasken med eller ej…
Selvfølgelig behøver man ikke at slæbe alt muligt udstyr med, når man vil ud og nyde naturen. Men man kan se tasken som et bidrag til hyggen eller til praktiske formål.
Jeg har for det meste gerne en lille rygsæk med, selv ved småture -indholdet varierer, men er som regel:
- Siddeplade eller en stump liggeunderlag.
- Vanddunk
- Hue/varm trøje, måske regnjakke
- Lille kniv, snor og en pose (til forskellige formål)
Er det en længere dagstur, kommer der lidt mere i
- Kamera og ekstra linse
- Madpakke og snack
- Kaffekanden
- Lille taske med 1hjælp
Kom tættere på dyrene i naturen.
Vilde dyr ved man aldrig med. Nogen gange kan man være heldig at se dem, andre gange ikke.
Det føles tit som om at man er tættere på naturen når man oplever dyr, fugle eller specielle insekter tæt på. Jeg er tit ude og opsøge naturen – det er ligesom ren terapi for mit sind og velbefindende.
Vil du ud og opleve dyr i naturen, er det godt at sætte sig ind i hvad de enkelte dyr trives i/ med. Er det et bestemt dyr du gerne vil se, kan du lave lidt forarbejde og opsøge de områder som dyret færdes i.
Kom gerne tilbage til det samme område flere gange på forskellige tidspunkter af døgnet, dette vil give dig en ide om, hvordan dyret tænker. Fx om det enkelte sted er et ædested/ gemme /læsted, revir og sådan.
Kig godt efter spor fra dyret, og øv dig i at bedømme hvor gamle sporene er, og om der stadig er aktivitet i området. Er det fx. grævling du vil se, kan du starte med at bedømme om grævlingegraven er aktiv. Dette gøres ved at kigge godt på hovedindgangen – er der tydelige spor, friskt udgravnings/redemateriale, eller ser det lidt forladt ud (spindelvæv henover indgangen/ mange blade nede i gangen?)
Du kan også kigge efter velbenyttede veksler (dyrestier) som krydser et åbent område eller fx. en skovsti. Her er det let at sidde på lur og spotte eventuelle “brugere” af vekslen.
Andre tips til dyr…
Tøj i dæmpede farver er godt. Sol-op og nedgange er nogle af de bedste tidspunkter at være ude på, der sker en masse.
Vil du tæt på dyrene kan du blandt andet prøve og være bevist om at dyrene ikke får færten af dig. Vær opmærksom på; om vinden blæser imod dig, eller fra dig, når du går ud i terrænet.
Ellers… Bevæg dig stille fremad og stop jævnligt op. Alt efter hvad du vil, kan det nogen gange være en fordel at have et skjul (som kan være et træ, du sidder op af) hvor du kan sidde og vente på at dyrene skal komme frem. Dette kan være tidskrævende, men du kan også være rigtig heldig at komme meget tæt på.
Hele verden for dig selv
En rigtig god måde at føle sig tættere på naturen, kan være at stå tidligt op en morgen (måske en hverdag hvor du ikke regnede med, at du ville stå tidligt op) og gå dig en tur i nabolaget – ned af vejen, ud i haven, ned til engen…
Det er tit på den slags ture, at der altid sker et eller andet… Jeg har oplevet græssende rådyr, skovmår, ræve, pindsvin og ugler som end ikke ænsede mig.
Det er på sådanne morgenture at du har tid, til at se solen stå op, eller mærke vinden, ro, vejret eller den kommende dag.
Det er også det tidspunkt hvor du har hele verden for dig selv…
Lad oplevelsen finde dig
Den bedste metode og faktisk den mest simple er: Tag ud i naturen, sæt dig ned op af et træ og slap af. Prøv at være tilstedeværende, opmærksom og afslappet.
Ved denne øvelse kan du prøve at bruge nogle af retningslinjerne fra den indianske “udsidning”. Dette kan blandt andet være, at rette opmærksomheden:
- På høresansen. Lyt efter lydene omkring dig – både langt væk og helt tæt på, men uden at anstenge dig. – bare hvil i det som noget naturligt.
- På synssansen. Se om du kan slå “tunnelsynet” fra og brug HELE synsfeltet foran dig. Lad dine øjne hvile i, hvad du ser foran dig og rundt om dig
- På dine bevægelser. Prøv at sid så naturligt stille du kan. Sker der noget spændende rundt om dig og er du for nysgerrigså prøv om du kan gøre dette meeeeeeeget langsomt.
Ellers… åben dine sanser og vær opmærksom på det omkring dig… nogen gange sker der noget, andre gange ikke.
Dette kan nogengange være en ret kraftfuld måde at opleve sig selv på, da oplevelsen både er udenfor og indeni en selv. Det er ægte og naturlig mindfullness.
Det behøver ikke være så avanceret at komme tæt på naturen. En dejlig gåtur i skoven, eller ved stranden i den pågældende årstid kan hurtigt “tune” en ind på naurens breddegrad.
Håber du blev lidt inspireret til at tage ud i naturen, måske på en “anden” måde.
Bedste hilsner og god tur ud fra Daniel