Nordfyns naturskole tilbyder lærerige, spændende og inspirerende ture og aktiviteter i naturen for børn og unge
Med et fantastisk bagkatalog af viden og et uovertruffent lokalkendskab til Nordfyns lokalsamfund, fortidsminder, naturområder og skjulte perler tager VærUDEs erfarne naturvejleder Daniel Sørensen, jer med på en rejse formidlet gennem fortællinger, praktiske opgaver og “hands on” oplevelser i det Nordfynske.
Fordyb jer og bliv fortryllet af VærUDEs verden af natur, dyreliv, fortid, kulturhistorie, håndværk, nordiske friluftstraditioner og mange andre spændende emner.
Her giver vi garanti for at man lærer noget man ikke vidste før!
Vi har mere end 24 års erfaring med formidling, tryllebinding, undervisning og aktiviteter i det fri med børn og unge.
Har I spørgsmål til priser, emner, ture, særlige ønsker eller andet, er I naturligvis meget velkomne til at ringe eller skrive en mail.
Tag med Værude på tur og få en ordentlig en på opleveren – Vi ses derude!
Bioblitz
Bioblitz
Varighed: Fra 3 timer og op.
Da der skal nøgles mange arter, er dette spændende projekt mest velegnet fra 6-10 klasse samt til gymnasielever.
Kan laves de fleste steder. Kræver en god portion opslags-værker, samt appen Inaturalist.
Bioblitz er en fælles jagt på arter på et afgrænset område i et begrænset tidsrum.
Bioblitzkonceptet er egentligt meget fleksibelt, men består i grundtrækkene af, at man tager et snapshot (Blitz) af biodiversiteten (Bio).
En Bioblitz har til formål at skabe forståelse for begrebet biodiversitet eller en given biotop eller område.
Et interessant projekt der fremmer forståelsen i en tid med tab af levesteder.
Bushcraft
Bushcraft
Varighed: Fra 3 – 4 timer og op.
Kan laves i forbindelse med emnet “stenalder”, i fagene idræt/friluftsliv, håndværk og design.
Velegnet fra 3 – 10 klasse, gymnasieelever, spejdere med flere.
Bushcraft handler om at udvikle forskellige kompetencer og helt grundlæggende viden om at klare sig i naturen med helt basalt udstyr og grej. Denne viden gik førhen i arv gennem generationer og har idag fået et opsving indenfor den gren af friluftsliv man kalder naturnært friluftsliv.
Vi skal arbejde med metoder og færdigheder til fx. optænding af bål, lejr-setups, madlavning, håndværk, materialekendskab, sikkerhed med mere.
Prøv fx. kræfter med et ild-bor, fremstilling af charcloth, snorfremstilling, snitteteknik, spydkast og meget andet sjov, når vi pakker hele menneskehedens første “teknologier” og viden ud på et skind.
Et spændende autentisk og lærerigt forløb, hvor alle kommer til at lugte af bålrøg og få beskidte fingre.
Basis friluftsliv
Basis Friluftsliv
Varighed: Fra 3 – 4 timer og op.
Kan laves i idrætsfag/ friluftsliv.
Velegnet fra 3-10 klasse, gymnasie elever med flere.
Slip Daniel løs på dine elever når det gælder friluftsliv, og få hele pakken!
Lær om hvad friluftsliv egentligt dækker over, og få grundlæggende tips og tricks med, når vi gennemgår begrebet fra ende til anden. Vi skal bla. kigge på forskellige former for friluftsaktiviteter, beklædning, udstyr/ grej, pakning og vandring med rygsæk, navigation, samarbejde i en gruppe, Nordiske friluftstraditioner og meget andet.
Her kan også eksperimenteres med overnatning i det fri og naturligvis mad og madlavning over forskellige kogeanordninger.
Bliv rigtig godt klædt på til at være ude – måske der var nogen som fandt en ny sund hobby!
Fugle og dyreliv
Fugle og dyreliv
Varighed: Fra 2 – 4 timer og op.
Velegnet for alle aldre.
Kan kombineres med fx en guidet tur, emneuge, emnet “krible krable” mm.
Velegnet til Natur og teknologi, eller tværfagligt med Håndværk/design (fx med bygning af fuglekasser/flagermuskasser, pindsvinebo mv.)
Ved VærUDE er vi frygteligt glade for at formidle dyr af alle slags, både de helt små, de helt store, dem med pels, dem med fjer og dem uden – dette kan foregå på en tur i lokalområdet, i skoven, i klassen -eller andet.
Vi har temaer, opgaver og historier om fx. rovdyr, nattens dyr, fugle, vanddyr, skovens dyr, dyr om vinteren med flere.
Lær fx. om havens fugle mens vi bygger redekasser til lokalområdet. Vi kan også gå på opdagelse i skoven og besøge den lokale grævlingegrav, kigge efter spor og blive klogere på de dyr som lever i lokalområdet.
Lyt, leg og lær om fx. den genindvandrede odder på Nordfyn, egern, ræven, musen, pinsvinet, hugormen, uglen, havørnen og alle de andre spændende væsner som lever i naturen.
Bliv klog på dyr – tag ud med VærUDE!
Historisk værksted
Historisk værksted
Varighed: Fra 3 – 4 timer og op.
Velegnet fra 3-10 klasse.
Velegnet til historiefag, til emneuge, fagdag eller andet. Kan kombineres med emnet “Bushcraft”
Med udgangspunkt i historien undersøger vi gennem forskellige værksteder, opgaver, spændende oplæg og historiefortælling fortiden på egen krop.
Alle sanser kommer i spil. Der skal arbejdes, smages, samles, røres, føles, lugtes, bruges snilde, koncentration, kræfter og fantasi. Det er “levende” eksperimenterende arkælologi.
Flæk flint, tænd ild med gnister, kast med spyd, skriv med “gammelt” blæk, lav medicin, mad og meget andet. Hør også om fund og historier fra lokalområdet fra den pågældende periode.
Oplev stenalderen, vikingetid eller den mørke middelalder helt tæt på! Velkommen til historien.
Håndværk og snitteri
Håndværk og Snitteri
Varighed: Fra 2 – 4 timer og op.
Velegnet fra 3 -10 klasse, gymnasieelever, spejdere med flere.
Velegnet til “håndværk og design” faget.
Med Nordfyns mest gennemførte snitteværksted kan vi ved VærUDE godt tillade os at prale lidt!
Mens bålet brænder, gennemgår vi forskellige teknikker og metoder til at bruge både kniv, sav og økse på en forsvarlig og sikker måde. Her er plads til fordybelse.
Det er nemmest, sjovest og sikrest at snitte i frisk træ. Vi bliver klogere på træsorter, træets opbygning, snitteopskrifter, tips, tricks og inspiration.
I dette værksted kan snittes både skeer, smøreknive, spartler, spækbrætter, kopper, skåle, blyanter, fløjter og meget andet.
Temaer som fx begynder-intro, lettere øvet og øvet. Mulighed for fremstilling af eget grej til hjemmet, lejrpladsen eller rygsækken mm.
Et meget inspirerende og lærerigt værksted hvor snitteglæden vækkes til live!
Naturværkstedet
Naturværkstedet
Varighed: Fra 3 – 4 timer og op.
Velegnet fra 1-10 klasse med flere.
Velegnet til at rykke “håndværk og design/ billedkunst” udenfor.
VærUDEs ikoniske kreative værksted i naturen hvor du blandt andet kan tegne, male, flette, snitte, sy, binde, brænde, bygge og få brugt fantasien.
Prøv blandt andet at fremstille eget tegnekul eller blæk, snit en skrivepen eller blyant og lav træcroquis. Mulighed for at arbejde med smykker, talismaner, drømmefangere, armbånd og meget andet.
Mulighed for at arbejde med forskellige temaer som fx. skind/læder, ben og gevir, træ, knivmageri, friluftshåndværk, fremstilling af eget grej mm.
Kan med fordel kombineres med en travetur i naturen på jagt efter materialer og ting vi kan bruge i værkstedet eksempelvis sten, fjer, skaller, bark, sjove grene, ben, kogle mm.
Et meget stemningsfyldt og inspirerende lærerigt værksted med plads til fordybelse og projekter til enhver smag!
Krible krable
Krible krable
Varighed: Fra 2 timer og op.
Velegnet til børnehaver samt 0-4 klasse.
Det kribler og krabler alle vegne – både foroven og forneden, under bark, under vand og selv i luften. Beboerne i naturen kan man finde alle vegne.
Alle børn, uanset om de bor i byen eller på landet, skal have lov til at undersøge og udforske deres nære natur. Tag med naturvejlederen på opdagelse og minisafari når vi på denne hyggelige tur skal undersøge de forskellige kryb og kravl som gemmer sig omkring os.
Her kan børnene blive inspireret til at lære naturen at kende, gennem spændende opgaver, undersøgelser, sjove lege og aktiviteter.
Lav en zoo, fang et minimonster i vandhullet eller lær rovdyrene at kende i miniverdenen med VærUDE
Kysten og havet
Kysten og havet
Varighed: Fra 3 – 4 timer og op.
Velegnet fra 1 -10 klasse med flere.
Kan kombineres med en guidet tur i lokalområdet, “Naturværkstedet”, “Miljø” med flere.
Danmark har omkring 7000 km. kystlinje, på Nordfyn har vi omkring 154 km. Der er mange spændende historier at finde ved grænsen mellem land og vand fx inddæmningshistorie hvilket Nordfyn er rig på.
I opskyl på stranden kan du finde forskellige stenarter, fossiler, rav, skaller, affald, fisk, tang, gopler og meeeeeget andet, som kan fortælle noget om livet i havet.
Lige så spændende kan det være at kigge under overfladen, for hvad gemmer der sig egentligt derude i vores blå vildmark?
Tag med naturvejlederen ud til kysten og gå på opdagelse. Mulighed for fiskeri med net, eller som opskyls-detektiv og tingfinder. Også mulighed for gennemgang af Nordfynske inddæmningshistorier fx ved Fjordmarken, Krogsbølleinddæmningen, Gyldensteen strand med flere.
Bliv klogere på kysten over og under overfladen med VærUDE
Miljø og affald i naturen
Miljø og affald i naturen
Varighed: Fra 3 – 4 timer og op.
Velegnet til alle!!
Børnehave. 0-10 klasse (børn såvel som voksne)
Kan også laves som strandrensning ved jeres lokale strand.
Laves over hele Fyn!
Der ligger desværre rigtig meget affald i naturen. Alene ved affaldsindsamlingen 2023 blev der indsamlet 100 ton. affald i naturen her i Danmark.
Forløbet her kan laves i jeres lokalområde, hvor vi blandt andet tager en god snak om nedbrydere i naturen, FN`s verdensmål, forbrug og genanvendelse.
Bliv klogere på nedbrydningstider og miljøet, og se hvor meget affald vi kan finde og samle i jeres lokalområde.
Naturen om natten
Naturen om natten
Varighed: Fra 1 – 3 timer og op.
Velegnet for skoler/ institutioner med flere.
Naturen om natten kan fx være et spændende indslag på lejrskolen. Kan kombineres med “sagn og fortællinger fra Nordfyn”
Hvad sker der i naturen om natten? Tag med ud i mørket og kig på stjerner, se månen skinne over landskabet og bliv klogere på hvad de forskellige dyr foretager sig om natten fx uglen, flagermusene, ræven og grævlingen.
Tag med på en travetur ud i mørket, sluk lommelygten og lyt til stilheden, som er overalt, mens alle andre ligger og sover. Hvad tænkte man om mørket i gamle dage?
Her er mulighed for også at tænde et bål og fortælle gys og røverhistorier i mørket med en rigtig historiefortæller.
Et rigtigt spændende indslag med stemning og god læring! De glemmer det aldrig!
Sagn og fortællinger
Sagn og fortællinger
Varighed: Fra 2 – 3 timer.
Velegnet fra 3 -10 klasse samt Gymnasieelever med flere.
Kan med fordel bruges i Dansk og historiefag.
Kombineret med en travetur i lokalområdet, fortælles der med indlevelse og god stemning om lokale sagn og spøgelseshistorier, spændende personer og historiske begivenheder fra Nordfyn.
Hør fx om vandrene træer, stenkastene trolde, hekseafbrændinger, bandende præster, videnskabsmænd, strenge herremænd, spøgelses-maninger, besættelsen, inddæmninger og gæve bondekarle fra svundne tider i det Nordfynske.
Dette er naturvejlederens egne udvalgte og håndplukkede historier fra gamle bøger og notater fra lokalarkiverne mv. Historier man skal lede efter og som kun har godt af at blive fortalt videre.
Et spændende indslag med stemning og autenticitet. Ægte historiefortælling!
Vandhul, sø og mose
Vandhul, sø og mose
Varighed: Fra 2 – 4 timer og op.
Velegnet for 0 – 6 klasse med flere.
Kan kombineres med “Krible krable” samt “Fugle og dyreliv”
Vi går under overfladen og undersøger det lokale vandhul, sø, å, vandløb eller mose med net, og måske med undervandskikkert.
Med lidt held, kan det være, vi fanger fisk. Måske er her vandkalve eller vårfluelarver. Måske findes nogle monstre her, vi ikke har set før. Hvordan er vandkvaliteten? Kan vi blive klogere på fødekæden?
Tag med på opdagelse i gummistøvler! og husk ekstra tørre sokker.
Årstiden
Årstiden
Varighed: Fra 2 – 4 timer og op.
Velegnet for skoler og institutioner med flere.
Kan kombineres med en guidet tur, “Naturværkstedet” eller “Snitteværksted” ved bålet.
Forår, sommer, efterår og vinter. Naturen gennemlever alle cyklusser i løbet af året.
Hver årstid har sin charme og sine kendetegn. Disse kan fx være fugletræk, bladenes farve, planteskud og vejrskift. Hvad laver dyrene lige nu? Er der planter som laver noget særligt lige nu?
Måske er der noget vi kan samle og komme i gryden ved bålet, eller noget vi kan være kreative med?
Tag med ud i naturen og kig på spor og tegn på årstid/årstidsskifte, lav sjove lege og aktiviteter.
Bliv klogere på årstiden med en rigtig tur ud i den!
Guidede ture
Guidede ture på Nordfyn
Varighed: Fra 3 – 4 timer og op.
Velegnet fra 3 – 10 kasse, gymnasieelever med flere.
Kan med fordel bruges tværfagligt i både Dansk, Historie og Naturfag. Eller som rystesammen.
Daniel laver guidede ture på hele Nordfyn, og han har et meget indgående kendskab til de forskellige naturområder og MANGE af kulturhistorierne og lokale småsteder overalt i kommunen. Vi har vandreture i forskellige længder, samt guidede cykelture.
Alt efter turen, kan nogle af tilbuddene med fordel kombineres med et andet emne fx “Fugle og dyreliv” ved Gyldensteen strand eller “Havet og kysten” ved Flyvesandet.
Her har I mulighed for virkelig at lære jeres lokalområde at kende. Tag gerne kontakt og hør nærmere 😉
Efter ønsker og behov
Nordfyns Naturskole VærUDE.dk tilrettelægger og afholder mange forskellige events, ture og arrangementer mm. i løbet af et år -for mange forskellige målgrupper.
Alle vores tilbud er fleksible og kan skræddersys/ flettes efter behov og ønsker, eksempelsvis som en guidet tur, som forløb, event eller indslag/ intro i forbindelse med temauge, projekt, lejrskole etc. Flere af tilbuddene kan flettes eller lægges ind under noget tredje.
Priser varierer alt efter deltagerantal, forløb matrialer mm. men ligger for det meste omkring 2950 kr. incl. moms. for 3- 4 timer.
Tag gerne kontakt og hør nærmere!